Douglas

Hoe kies je de juiste overkapping?

15 april 2024
Geschreven door: Tuinspecialist

Sta je op het punt om een overkapping te kopen, maar zie je door alle opties de bomen door het bos niet meer? Dat snappen we heel goed! Met allemaal verschillende types, opties en afmetingen kan dit ook een flinke uitdaging zijn. Daarom leggen wij je uit waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe overkapping

1. Bepaal de toepassing van de overkapping

Voordat je een overkapping uitkiest, is het goed om eerst te bedenken wat de toepassing is. Zoek je een beschutte plek om het hele jaar door van je tuin te genieten, ook als het regent of waait? Of heb je een praktische ruimte nodig voor je auto of fietsen? De functie beïnvloedt het ontwerp, de grootte en het type overkapping dat je nodig hebt. Zodra je weet wat je wilt, kun je gericht zoeken naar een overkapping die zowel functioneel is als esthetisch bij je tuin past.

2. Kies het type overkapping

Zodra je weet waarvoor je de overkapping wilt gebruiken, kun je het bijpassende type kiezen.  Bij Tuinspecialist vind je verschillende stijlen:

Elk type heeft zijn voordelen afhankelijk van je wensen en de functie van de overkapping.

3. Hoe groot mag de overkapping zijn?

De grootte van je overkapping moet passen bij de beschikbare ruimte in je tuin. Compacte afmetingen zoals 300x300 cm zijn ideaal voor kleinere tuinen, terwijl grotere maten zoals 600x400 cm voldoende ruimte bieden voor tuinmeubels en activiteiten. Zorg ervoor dat de overkapping in verhouding staat tot je tuin en voldoende ruimte overlaat voor andere buitenactiviteiten.

4. Voor welk materiaal ga je?

Overkappingen komen in allerlei soorten materialen. Bij Tuinspecialist hebben we alleen het beste materiaal in ons assortiment. Onze overkappingen zijn gemaakt van douglas hout. Deze houtsoort is populair vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Het is bestand tegen weersinvloeden en past goed bij diverse tuinstijlen. Als je liever geen houtkleur wilt, is er de mogelijkheid te kiezen voor een zwarte afwerking om een moderner, strakker uiterlijk te geven aan je tuin.

5. Je overkapping aanvullen met accessoires

Maak je overkapping compleet met accessoires zoals glazen schuifwanden en terrastegels. Deze voegen niet alleen stijl toe, maar verbeteren ook de bruikbaarheid van je overkapping. Met glazen schuifwanden is het bijvoorbeeld mogelijk je overkapping af te sluiten, waardoor je er veel meer dagen in het jaar gebruik van kunt maken. 

6. Heb je een vergunning nodig?

Controleer of je een vergunning nodig hebt voor je overkapping. In de volgende gevallen heb je er zeker een nodig:

  • Als de overkapping meer dan 50% van je tuin bezet. Dit is inclusief het schuurtje dat je erbij besteld.
  • Wanneer de overkapping groter is dan 30m²
  • Als de overkapping als hoofdwoning gebruikt wordt.

Let op! Ga altijd zelf na of je een vergunning nodig hebt voor jouw specifieke situatie.


7. Installatie van de overkapping

Beslis of je de overkapping zelf wilt installeren of dat je de hulp van onze professionals inschakelt voor een snelle en veilige installatie. Met onze eenvoudige bouwpakketten en uitgebreide handleiding is het mogelijk om je overkapping zelf te installeren. Toch liever aan een professional overlaten? Ook dat is een optie. 

Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw overkapping? Neem gerust contact met ons op. 

 

Gerelateerde berichten